Pasiunea pentru istorie și pentru vestigiile acesteia, încă nedescoperite, l-au determinat pe Dan, un jandarm teleormănean, să pornească împreună cu un prieten într-o nouă aventură de descoperire a dovezilor care sunt îngropate în pământ de mii de ani.
Au început căutarea pe câmp, în județul nostru, iar după aproximativ două ore, semnalul transmis de detectorul său a anunțat un obiect valoros.
A început să sape și la aproximativ 25 de centimetri, într-un bulgăre de pământ, la marginea unei culturi de grâu, a descoperit un vârf de lance.
„A fost o întâmplare extrem de fericită pentru mine. Am avut rara șansă de a scoate la suprafață o parte din istoria mai puțin știută a lumii”, a spus acesta.
După această impresionată descoperire, jandarmul a predat valoroasa descoperire Muzeului Județean Teleorman, ai cărui specialiști au stabilit că vârful de lance provine din Epoca Bronzului Mijlociu, secolele XVII-XVI î.Hr., adică de acum mai bine de 3700 de ani.
În plus, muzeografii teleormăneni au spus că descoperirea este foarte valoroasă și are o semnificație culturală și socială deosebită.
Importanta descoperire arheologică a jandarmului a intrat în patrimoniul Muzeului Județean Teleorman și alături de ea va fi menționat și numelui aceluia care, datorită pasiunii pe care o are, ne-a redat o parte a istoriei de acum aproape patru milenii.
Cornelia RĂDULESCU