× Prima Pagina Alege Orasul Cautare
STIRI TELEORMAN

STIRI TELEORMAN

 

Mihai Viteazul, 421 de ani de NEMURIRE

Ziarul Mara • 15-08-2022, 18:00:16 • 16 vizualizari
 

S-au strâns românii și anul acesta la Mănăstirea Plăviceni, unde, an de an, preotul stareț organizează un eveniment deosebit, menit să marcheze trecerea în NEMURIRE a Viteazului Voievod Mihai Întregitorul, la data de 9 august 1601, pe Câmpia Turzii.

Oameni veniți din toate colțurile țării, animați de dragostea de neam și de recunoștința față de marele domnitor român, au fost prezenți, la 421 de ani de la tragicul eveniment petrecut pe Câmpia Turzii, să-și cinstească Viteazul.

Slujba de pomenire a avut loc în biserica veche, care are hramul Sfântul Mihail (fapt ce dă amploare misterului și ne face să credem că legătura între Voievod și aceste locuri nu este numai legendă!), apoi, un sobor de 8 preoți a rostit Acatistul Sfântului Voievod Mihai Viteazul.

S-au depus coroane de flori și s-au rostit alocuțiuni. Au fost cuvinte venite din inimă și adresate inimilor auditorilor.

Membrii Ansamblului Burnasul și Valeria Arnăutu au interpretat cântece patriotice, iar cei prezenți au „întins hora mare”, semn al unității și al puterii noastre.

La Mănăstirea Plăviceni, în urmă cu 12 ani, au fost descoperite rămășite pământești, cu o vechime de aproximativ 400 de ani, cărora le lipsea capul, clavicula și coastele.

Se vehiculează ideea că, după decapitarea domnitorului, în anul 1601, trupul acestuia a fost adus, în mare taină, la Mănăstirea Plăviceni, fiind îmnormântat în curtea acesteia de către doamna Stanca, soția marelui voievod.

Se mai spune că alegerea nu este întâmplătoare, pădurea de aici ar fi ferit-o pe doamna Stanca de turci, biserica fiind ridicată de aceasta în semn de recunoștință.

Până la efectuarea unui test ADN, misterul planează asupra adevărului istoric, însă ideea omagierii marelui român este demnă de toată lauda, căci, iubindu-ne trecutul, vom încerca să clădim un viitor demn.

Cornelia RĂDULESCU

 
Facebook WhatsApp Messenger
 
 
Continuare pe Ziarul Mara » Articole Ziarul Mara »
 
Viteazul NEMURIRE