× Prima Pagina Alege Orasul Cautare
STIRI TELEORMAN

STIRI TELEORMAN

 

Municipiul Alexandria a prins viață! Atmosfera de festival a recucerit străzile din reședința județului

Ziarul Mara • 18-08-2022, 22:00:16 • 36 vizualizari
 

Municipiul Alexandria a prins viață. Trupele de teatru de liceeni au ”luat cu asalt” capitala județului Teleorman, iar atmosfera de festival s-a instalat pe străzile orașului. Până duminică, pe 21 august, adolescenții vor parcurge un întreg proces de învățare, ghidați de peste 30 de artiști care le vor deveni traineri și mentori. Alături de ei, comunitatea din Alexandria va (re)trăi experiența Ideo Ideis, prin intermediul unui amplu program de evenimente artistice dedicate spectatorilor de toate vârstele.

„Mă bucur enorm că suntem cu toții aici, în orașul în care s-a născut Ideo Ideis, și-n care ne întoarcem după doi ani dificili. Doi ani provocatori, care ne-au îndemnat să găsim curajul de a (re)imagina acest festival, locul vostru – al tinerilor, în acest festival, dar și locul nostru ca festival în comunitatea din Alexandria.’’, a declarat Liviu Romanescu, directorul Ideo Ideis, pe scena Galei de deschidere.

Pentru adolescenții din cele 10 trupe de teatru selectate la această ediție, urmează patru zile de explorări personale prin teatru și arte alăturate. Fiecare participant va trece prin experiența unui atelier de teatru și, la alegere, dans, film, fotografie, scriere creativă, muzică, make-up de teatru si multimedia – artele devenind instrumente de conectare la sine și la ceilalți.

În paralel, comunitatea din Alexandria va retrăi experiența de festival prin intermediul spectacolelor, proiecțiilor și activităților programate în oraș până pe 21 august.

Seria de evenimente a debutat chiar în prima seară cu Sara/Mara, o producție Apollo 111, în regia lui Bogdan Theodor Olteanu, care a umplut sala Centrului Multifuncțional pentru Tineri, semn că toți iubitorii de teatru din Alexandria au așteptat cu nerăbdare întoarcerea festivalului la formula care l-a consacrat.

Vineri, de la ora 20:00, se va juca în premieră absolută spectacolul comunitar Am făcut ce s-a putut, o producție Ideo Ideis, regizată de Matei Lucaci-Grunberg, care aduce în scenă poveștile orașului, cu ajutorul unui mix de actori profesioniști și neprofesioniști din Alexandria. Pe o scenă fără decor – fără repetiții și fără să fi citit textul în prealabil, Șerban Pavlu va juca sâmbătă seară Iepurele Alb, Iepurele Roșu – un spectacol care nu se va mai repeta niciodată în această formulă.

Pentru iubitorii de film, Ideo Ideis a pregătit o selecție de 6 titluri noi și foarte apreciate, semnate de regizori români invitați la Alexandria în perioada festivalului. Accesul spectatorilor la proiecțiile din programul Cinemateca târzie este gratuit. Filmele vor rula în fiecare seară, de la ora 22:00, în Parcul Vedea, acolo unde, pe timp de zi, copiii vor avea parte de un program al lor, cu spectacole și activități creative pentru întreaga familie.

Activitățile dedicate locuitorilor orașului Alexandria vor continua și după încheierea festivalului, prin intermediul Laboratorului Ideo Ideis – un spațiu dedicat dezvoltării personale și comunitare prin teatru și arte alăturate. Programul își propune să faciliteze accesul la informație de calitate și la experiențe de formare relevante și esențiale definirii identității și orientării în viață a tinerilor.

„Laboratorul Ideo Ideis duce mai departe procesul de revitalizare culturală a orașului nostru început de Ideo Ideis Festivalul. Ne propunem să facem asta cu ajutorul instrumentelor pe care le-am perfecționat în 17 ani de festival. Diferența este că, de data aceasta, putem asigura un flux continuu de evenimente pe o durată mai îndelungată, în cadrul Centrului Multifuncțional pentru Tineri din Alexandria, noul nostru spațiu de joacă.’’, subliniază Silvia Ciubotaru (Guță), coordonatoarea programului lansat în luna iulie în Alexandria. „Deocamdată, pilotăm un proiect de dezvoltare personală și comunitară până la finalul anului, cu finanțare din partea Primăriei Alexandria. Și deja observăm cum se consolidează comunitatea de voluntari, participanți și spectatori ai Laboratorului Ideo Ideis, ceea ce ne bucură și ne dă speranță că lucrurile vor merge din ce în ce mai bine.”, adaugă Silvia.

C. DUMITRACHE

 
Facebook WhatsApp Messenger
 
 
Continuare pe Ziarul Mara » Articole Ziarul Mara »
 
Municipiul Alexandria Viață Atmosfera Festival Recucerit Străzile Reședința Județului