× Prima Pagina Alege Orasul Cautare
STIRI TELEORMAN

STIRI TELEORMAN

 

Focar secundar de gripă aviară, într-o altă gospodărie din Țigănești / 42 de păsări au fost ucise

Ziarul Teleormanul • 01-11-2023, 14:00:10 • 127 vizualizari
 

Marți, 31 octombrie, Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală a confirmat prezența virusului gripei aviare H5N1 la două probe prelevate de la două păsări moarte, dintr-o gospodărie aflată în imediata proximitate a exploatației unde a fost diagnosticat focarul primar, din localitatea Țigănești.

Având în vedere că această gospodărie se află la o distanță de 130 de m de locul unde a fost diagnosticat focarul primar, acesta este considerat focar secundar de influență aviară.

Conform procedurilor, cele 42 de păsări (23 de rațe și 19 găini) din gospodărie au fost ucise, cadavrele au fost ecarisate prin îngropare împreună cu resturile de furaje și așternuturile contaminate. După îndepărtarea cadavrelor și a deșeurilor în gospodăriile afectate au fost finalizate primele dezinfecții. Se mențin măsurile pentru combaterea și stingerea focarelor de gripă aviară adoptate de Centrul Local de Combatere a Bolilor (CLCB) Teleorman.

Măsurile prevăzute în decizia CLCB se vor menține cel puțin treizeci de zile de la data încheierii operațiunilor preliminare de curățare și dezinfecție a exploatațiilor infectate, în conformitate cu legislația aplicabilă.

Ancheta epidemiologică este în desfășurare.

ANSVSA solicită sprijinul fermierilor din industria avicolă şi al cetăţenilor în aplicarea măsurilor de biosecuritate, anunţarea imediată a serviciilor veterinare despre mortalităţile la păsări şi la respectarea tuturor măsurilor dispuse de autorităţi pentru a împiedica răspândirea acestei boli pe teritoriul ţării noastre.

Related

 
 
Continuare pe Ziarul Teleormanul » Articole Ziarul Teleormanul »
 
Secundar Gripă Aviară într-o Gospodărie Țigănești Păsări