× Prima Pagina Alege Orasul Cautare
STIRI TELEORMAN

STIRI TELEORMAN

 

USR: Marcel Ciolacu trebuie să înceteze să mai taie de la Sănătate și Educație ca să-și protejeze specialii!

Spotmedia • 13-01-2024, 10:01:10 • 283 vizualizari
 

După ce a lăsat spitalele fără medici, asistente și infirmiere, creând o criză fără precedent în sistemul sanitar, Guvernul Ciolacu pregătește o lovitură crâncenă și pentru medicii de familie și medicii specialiști din ambulatorii, ale căror venituri vor scădea în 2024 cu până la 40%. USR cere Guvernului PSD-PNL să înceteze să pună în pericol sănătatea și chiar viața românilor prin tot felul de măsuri aberante, luate sub pretextul economiei la buget.

Casa Națională de Asigurări de Sănătate a prezentat propunerea de Contract-cadru pentru 2024, care reglementează condițiile acordării asistenței medicale, a medicamentelor și a dispozitivelor medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate. Hotărârea de guvern, odată adoptată, se va aplica spitalelor, ambulatoriilor, medicilor de familie, laboratoarelor, investigațiilor imagistice și programelor naționale de sănătate curative.

În cazul medicilor de familie, valoarea punctului per capita este redusă de la 12 lei la 7,7 lei, adică la valoarea din trimestrul II al anului 2019. Valoarea punctului pe serviciu medical este, de asemenea, redusă de la 8 lei la 6,2 lei, adică aproximativ tot la valoarea trimestrului II din 2019.

În cazul medicilor specialiști din ambulatorii, punctul pe serviciu medical este și el drastic scăzut, de la 4,5 lei la 3,3 lei, adică la valoarea din trimestrul II al anului 2021.

„Vi-i amintiți pe Ciolacu și pe Rafila cum luptau pentru sănătatea «părinților și bunicilor» noștri, da? Într-o țară deșertificată medical, cu acces foarte limitat chiar și la servicii de bază, scad alocarea bugetară pentru medicina de familie, în medie, cu 30%. Unii medici de familie au făcut leasing pe aparatură, au luat credite bancare, au angajat asistente, au mărit salarii. E o scădere majoră. O lovitură crâncenă. Barosul PNL-PSD lovește din nou în sistemul de sănătate”, declară Adrian Wiener, deputat USR și medic.

Medicii de familie avansează, însă, cifre chiar mai sumbre în privința impactului măsurilor pe care intenționează Guvernul Ciolacu să le adopte: spun că veniturile lor nete vor scădea în 2024 cu peste 40% față de 2023, date fiind majorările de taxe și impozite adoptate tot de coaliția PSD-PNL și care se aplică de la începutul acestui an. 

Noile tăieri pe care Guvernul Ciolacu vrea să le aplice medicilor de familie vin în contextul în care aceștia se confruntă de luni bune cu neplata/plata cu întârziere de către casele de asigurări de sănătate a serviciilor medicale pe care le-au prestat. Situația a fost semnalată de reprezentanții medicilor de familie atât Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, cât și Ministerului Sănătății, dar nu au fost luate la timp măsuri pentru rezolvarea problemelor. 

Solicităm Guvernului Ciolacu să înceteze măsurile sistematice de distrugere a sistemului de sănătate și să nu mai pună în pericol viața românilor!

The post USR: Marcel Ciolacu trebuie să înceteze să mai taie de la Sănătate și Educație ca să-și protejeze specialii! appeared first on spotmedia.ro.

 
 
Continuare pe Spotmedia » Articole Spotmedia »
 
Marcel Ciolacu Trebuie înceteze Sănătate Educație Să-și Protejeze Specialii