× Prima Pagina Alege Orasul Cautare
STIRI TELEORMAN

STIRI TELEORMAN

 

Crește numărul teleormănenilor care donează sânge

Ziarul Teleormanul • 09-01-2024, 14:00:10 • 37 vizualizari
 

Decizia autorităților de a majora, începând cu ianuarie 2024, valoarea tichetelor de care beneficiază donatorii de sânge, de la 67 lei la 280 lei, mai multe centre de transfuzii sanguine din țară se confruntă cu o afluență crescută a celor care vor să doneze sânge, în unele cazuri fiind nevoie chiar de o limitare a programului de donare. Această reducere a programului este necesară fie pentru ca angajații centrelor să poată lucra cu atenție, astfel încât să nu se producă erori ce pot periclita viața pacienților la care ar putea ajunge sângele recoltat, fie pentru că există riscul ca o cantitate mare de sânge să nu poată fi valorificată în întregime, având în vedere că termenul de valabilitate este de 42 de zile.

În ceea ce privește situația de la nivelul județului Teleorman, directorul Centrului Județean de Transfuzie Sanguină, Daniela Ciobanu, a declarat că și numărul teleormănenilor care vin să doneze sânge este în creștere. Astfel, spre comparație, într-un interval de 7 zile din acest an, numărul celor care s-au prezentat la centrul de donare este aproximativ același cu al celor care se prezentau într-o perioadă de trei săptămâni – o lună în 2023. Explicația nu poate fi însă pusă în strânsă legătură cu majorarea bonificației de donator, având în vedere că multe persoane au donat pentru aparținători. Un alt aspect important subliniat de directorul Daniela Ciobanu este faptul că s-a constatat o revenire a numărului de donatori fidelizați la nivelul anilor premergători pandemiei de coronavirus, când, așa cum era de așteptat, s-a înregistrat o scădere semnificativă.

Donatorii de sânge au și alte beneficii și drepturi, pe lângă tichetele în valoare de 280 lei, cum ar fi: dreptul la o zi liberă de la muncă în ziua donării (sau scutire de frecvență pentru elevi), analize gratuite – grupa sanguină și RH-ul, hepatita B și C, HIV/SIDA, HTLV, TPHA/sifilis, ALT (probe hepatice).

Toți cei care vor să doneze sânge trebuie să aibă în vedere că nu au voie să fumeze cu o oră înainte de donare, în schimb, pot consuma o cană de ceai sau cafea, un mic dejun puțin consistent, legume, fructe și, de asemenea, trebuie să se prezinte la centru de donare odihniți.

Related

 
 
Continuare pe Ziarul Teleormanul » Articole Ziarul Teleormanul »
 
Crește Numărul Teleormănenilor Donează Sânge