× Prima Pagina Alege Orasul Cautare
STIRI TELEORMAN

STIRI TELEORMAN

 

129 de ani de la înființarea Jandarmeriei Rurale și 27 de ani de la dispariția generalului Ion Bunoaica

Ziarul Mara • 02-09-2022, 10:00:19 • 27 vizualizari
 

Cu ocazia împlinirii a 129 de ani de la înființarea Jandarmeriei Rurale, Inspectoratul de Jandarmi Județean Teleorman a organizat joi, 1 septembrie 2022, două activități.

Prima activitate s-a desfășurat în comuna Slobozia Mândra, începând cu ora 9.30, la monumentul generalului Ion Bunoaica și a constat într-un ceremonial militar-religios, iar cea de a doua, „O zi de tabără la Jandarmerie”, a avut loc la sediul instituției și a fost dedicată copiilor.

În data de 1 septembrie, Jandarmeria Română îl comemorează pe generalul de divizie post mortem Ion Bunoaica, cel care a pus bazele Jandarmeriei Române contemporane. La 1 septembrie 1995, generalul Ion Bunoaica a înmânat drapelul de luptă Batalionului de Jandarmi din Iași, iar la București, în aceeași zi, urmau să se desfășoare festivitățile dedicate Zilei Jandarmeriei. Elicopterul cu care se deplasa de la Iași la București, împreună cu alți înalți demnitari ai M.A.I., s-a prăbușit lângă satul Mogoșești, din județul Iași, din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile și nu a existat niciun supraviețuitor.

Ion Bunoaica s-a născut la 22 iulie 1948 în comuna teleormăneană Slobozia Mândra și a absolvit Școala de Ofițeri „Nicolae Bălcescu” din Sibiu, începându-și cariera în funcția de comandant de pluton la Făgăraș. A fost comandant de companie în același oraș, comandant de batalion la Brașov și comandant de brigadă la Timișoara, iar în perioada 1990-1995 a fost comandantul Jandarmeriei Române.

Acum 129 de ani, la data de 1 septembrie 1893, „a fost instituit un corp de pază şi ordine cu structură militarizată în toate localităţile rurale din ţară”, Jandarmeria Rurală.

Tot la 1 septembrie 1893 a apărut şi Regulamentul de apli­care a Legii asupra Gendarmeriei rurale. În conformitate cu prevederile primului articol al acestui act normativ, „Organizarea Gendarmeriei rurale, astfel cum este prescrisă de lege, face din această insti­tuţie un corp militar, pus la dispoziţiunea ministrului de interne, pentru a asigura ordinea şi siguranţa publică”.

Meritul pentru înfiinţarea Jandarmeriei rurale îi revine guvernului condus de Lascăr Catargiu, care a elaborat şi prezentat Parlamentului, în ianuarie-februarie 1893, Legea asupra Gendarmeriei rurale, promulgată prin Decretul Regal nr. 2919 din 30.08.1893.

Cornelia RĂDULESCU

 
Facebook WhatsApp Messenger
 
 
Continuare pe Ziarul Mara » Articole Ziarul Mara »
 
înființarea Jandarmeriei Rurale Dispariția Generalului Bunoaica