Directiva Uniunii Europene privind dreptul la reparații, cunoscută și sub denumirea de „Right to Repair” este o inițiativă legislativă europeană menită să încurajeze reparabilitatea produselor și să promoveze sustenabilitatea prin prelungirea duratei de viață a bunurilor.
Aceasta urmărește să reducă deșeurile electronice și să sprijine economia circulară.
Directiva UE privind dreptul la reparații reprezintă măsuri europene pentru un consum mai sustenabil, reducerea deșeurilor și consolidarea sectorului de reparații a mărfurilor, la un preț accesibil.
Din 2026 orice produs electronic introdus pe piața UE va trebui să poată fi reparat, reutilizat și reciclat cu ușurință. Durata de viață a echipamentelor electrocasnice și electrice ar urma să crească, în medie cu 5 ani.
Datorită acestei noi legislații privind dreptul la reparații, producătorii vor fi obligați să repare produse uzuale de uz casnic, cum ar fi mașinile de spălat, aspiratoarele și chiar telefoanele mobile, iar consumatorilor li se va oferi opțiunea de a împrumuta un aparat în timp ce propriul lor este în curs de reparat sau de a achiziționa o unitate recondiționată ca alternativă.
Astfel, prețurile orientative pentru reparații ar trebui să fie disponibile online, iar produsele reparate vor beneficia de prelungire suplimentară cu un an a garanției legale.
Produsele aruncate sunt de obicei bunuri viabile care sunt aruncate prematur, prin repararea lor consumatorii UE vor economisi 12 miliarde de euro pe an.
Cornelia RĂDULESCU