Exemple de bune practici prin implementarea proiectelor Erasmus+
Participarea în proiectele Erasmus+ reprezintă o experiență productivă pentru cadrele didactice. Aceste proiecte aduc o mulțime de beneficii atât organizației, cât și elevilor și cadrelor didactice implicate în activități și mobilități.
Printre avantajele participării în astfel de programe se enumeră: posibilitatea diversificării metodelor de predare, schimburi multiculturale și de bune practici cu parteneri din alte ţǎri, accesul la o multitudine de informaţii privind organizații de învățământ din Europa şi bineînțeles, îmbogǎţirea orizonturilor turistice. Ca și profesori, suntem într-o continuă perfecționare, căutând metode noi de predare-evaluare, iar din această perspectivă proiectele Erasmus+ sunt foarte valoroase promovând schimbul de idei, dialogul, perfecţionarea cunoştinţelor de limba engleză, dezvoltarea culturală, noi metode şi tehnici de predare, ce au efecte benefice asupra elevilor şi totodată asupra şcolii în care ne desfășurăm activitatea.
În acest sens, Școala Gimnazială Plopii Slăvitești a implementat în perioada 2020-2023, în calitate de școală coordonatoare, proiectul de parteneriat strategic interșcolar Erasmus+ acținue KA229, Creative Drama and Games in ELT având parteneri din Turcia, Lituania, Portugalia, și Macedonia de Nord.
Creative Drama and Games in ELT este un proiect bazat pe jocuri plăcute și eficiente în predarea limbii engleze. Obiectivele proiectului sunt în concordanță cu obiectivele Erasmus+. UE și-a stabilit obiectivul ca fiecare cetățean să aibă posibilitatea de a dobândi cel puțin două limbi străine, de la o vârstă fragedă.
Obiectivul principal al acestui proiect este de a face schimbări în atitudinea elevilor noștri față de dorința de a învăța limba engleză. Alte obiective: -dezvoltarea creativității; – îmbunătățirea competențelor de comunicare în limba engleză prin jocul de rol; – dezvoltarea parteneriatelor de colaborare între școli și comunitatea mai largă pentru învățarea formală, nonformală și informală, cu scopul de a consolida profilul profesiei didactice în țările UE.
Proiectul urmărește realizarea obiectivelor specifice Programului Erasmus+ prin promovarea calităţii în educaţie şi dezvoltarea abilităţilor de comunicare în limba engleză, a competențelor de utilizare a instrumentelor IT, îmbunătăţirea nivelului de cunoștințe de cultură, civilizație, istorie și geografie legate de ţările participante la proiect. În cadrul activităților desfășurate la nivel de unitate, elevii au învățat să lucreze în echipă, utilizând platforme online de învățare.
Activități derulate în cadrul proiectului: – elevii au participat la un schimb virutal de felicitări dedicate Sărbătorilor de iarnă; -accesarea platformei eTwinning, unde s-au încărcat materialele realizate pentru fiecare activitate propusă; – a fost organizată competiția logo-urilor și a posterelor, aceasta finalizându-se cu un rezultat mulțumitor pentru unitatea noastră, posterul propus de echipa din România fiind declarat căștigător; – elevii au accesat secțiunea forum și au participat la întâlniri online; în cadrul webinarelor au fost antrenați în activități plăcute, având la bază jocul, fiind utilizate aplicații precum Kahoot, Mentimeter ,wordwall, Padlet; – au fost organizate întâlniri online pentru celebrarea Erasmus Days; – s-au realizat postere și videoclipuri utilizând aplicația Canva; – Elevii și-au scris propriile scenarii pentru realizarea unor mini piese de teatru; -Mobilități cu elevii derulate în toate țările implicate în proiect.
Considerăm că prin participarea în astfel de proiecte elevii vor fi încurajați să cultive toleranţa și respectul de sine şi faţă de ceilalți, vor învăţa ce înseamnă valorile europene comune.
Anda DOBROMIR, Prof. Limba Engleză