77 de senatori și deputați au inițiat o propunere legislativă de modificare a Codului Civil, în speță Titlul ce reglementează regulile particulare în materia arendării.
Parlamentarii consideră că, în implementarea actualelor prevederi legale, au apărut dificultăți ce afectează atât arendatorul, cât și arendașul, astfel că au propus modificări: durata arendării să fie de minimum 7 ani pentru a asigura o previzibilitate și stabilitate în această materie. Durata minimă obligatorie se impune, potrivit inițiatorilor, ca urmare a dreptului, cât și a obligației arendașului de a investi în teren, or, orice investiție se face într-un context de stabilitate, fiind imperios necesară o perioadă de amortizare a investițiilor.
O altă modificare se referă la “subarendarea totală sau parțială este interzisă, sub sancțiunea nulității, cu excepția schimbului de utilizare a terenului între arendași”. De asemenea, o altă completare vizează cazuri speciale de încetare sau de menținere a contractelor: “Contractul de arendare încetează înainte de împlinirea termenului prin incapacitatea sau falimentul arendașului ori prin neplata arendei în termenul prevăzut în contract. În cazul decesului arendatorului, moștenitorii sunt obligați să mențină contractul de arendare pe durata încheiată cu arendașul. În cazul vânzării terenului, cumpărătorul este obligat să mențină contractul de arendare până la expirarea termenului de valabilitate. Contractele de arendare încheiate înainte de data intrării în vigoare a prezentei legi rămân valabile până la încetarea duratei acestora”.