„Tăcerea e tot violență. Vocea ta e soluția”
„Tăcerea e tot violență. Vocea ta e soluția”, campania destinată conștientizării minorilor asupra faptului că pasivitatea în fața agresiunilor și infracțiunilor însemnă încurajarea acestui fenomen, realizată de Poliția Română cu sprijinul Corpului Național al Polițiștilor, a fost lansată luni, 2 septembrie 2024.
Reprezentanții Federației Naționale a Părinților și ai Consiliului Național al Elevilor au răspuns parteneriatului propus de MAI în scopul eficientizării activităților de prevenire și combatere a faptelor antisociale comise de minori sau îndreptate împotriva minorilor.
„Este clar că nivelul de siguranță în școli, pe străzi, în general în societate nu poate crește decât printr-o cooperare între instituțiile statului și cetățeni, structurați în formele de societate civilă, alte instituții de drept privat și așa mai departe. Prin urmare, nici dacă vorbim de trafic de droguri, nici de ființe umane, nici de alte tipuri de criminalitate, noi, ca societate nu ne putem atinge obiectivul dacă nu conjugăm efortul instituțiilor statului.”, a declarat Cătălin Predoiu, ministrul Afacerilor Interne.
La rândul său, Eugen Ilea, reprezentant al Federației Naționale a Părinților, prezent la lansare, s-a declarat bucuros că în sfârșit, autoritățile și-au dat seama că numai împreună se poate face ceva.
„Federația Națională a Părinților PROEDU s-a implicat, am avut acțiuni, avem în continuare și motivația pentru care ne-am implicat a fost pentru că… vorbea cel de la Consiliul Național Elevilor de informarea părinților….informări au fost făcute în ani de ani, an de an, atâtea entități au făcut informări. Se pare că mentalitatea aceea ”mie nu mi se întâmplă” încă n-a dispărut la nivelul mentalității părinților și ăsta este motivul pentru care ne-am dori să schimbăm această mentalitate.
Am avut copii care au spus că nu au stat de vorbă cu părinții nici măcar o dată pe săptămână. Iată aici ruptura. Și atunci trebuie să mergem mai întâi la familie și pe urmă să facem toate celelalte acțiuni. Și mă bucur că în sfârșit autoritățile au ajuns la concluzia că trebuie să fim cu toții, împreună să facem lucrurile acestea. ”
Și Irimia Teodor, din Consiliul Național al Elevilor, s-a arătat bucuros că Poliția Română este preocupată de vocea elevilor și că lucrurile sunt pe drumul cel bun.
Numărul de telefon la care elevii pot anunța agresiunile din școala lor și traficul de droguri este 119.
Dana PĂUNE