× Prima Pagina Alege Orasul Cautare
STIRI TELEORMAN

STIRI TELEORMAN

 

Comunicat de presă – Săptămâna Europeană împotriva cancerului – 25-31 Mai

DSP Teleorman • 31-05-2024, 10:00:46 • 68 vizualizari
 

 

Săptămâna Europeană împotriva cancerului (European Week Against Cancer – EWAC) are loc între 25 și 31 mai în fiecare an și se încheie pe 31 mai cu Ziua Mondială fără Tutun.

 

În această perioadă sunt readuse în prim plan preocupările de sănătate publică, se discută despre necesitatea de a intesifica acțiunile de prevenție primară a cancerului, de a asigura servicii de depistare precoce, diagnostic și tratament de egală calitate și siguranță tuturor cetățenilor și de a oferi suport pacienților și supraviețuitorilor de cancer.

 

Cancerul rămâne a doua cauză de deces în Uniunea Europeană, iar estimările arată că până în anul 2035, numărul de îmbolnăviri de cancer în Uniunea Europeană va crește cu 24%, astfel că această boală va deveni principala cauză de deces.

 

Principalii factori de risc care contribuie la povara globală a cancerului sunt factorii comportamentali (fumatul, consumul de alcool, supraponderabilitatea și obezitatea) și factorii de mediu. Prevalența majorității factorilor de risc de cancer este încă ridicată, ceea ce indică necesitatea intensificării eforturilor de prevenție primară.

 

Cancerul este o boală cu multe implicații în viețile tuturor. Fiecare cunoaște  pe cineva  care a avut sau are un diagnostic de cancer. Este una dintre provocările din sănătate din vremurile noastre și ne afectează pe toți. De aceea combaterea și controlul cancerului rămâne una dintre cele mai discutate probleme de sănătate publică.

Creșterea speranței de viață la nivel european, progresele științifice care au reușit să transforme anumite tipuri de cancer dintr-o boală fatală într-o boală cronică, nevoile de sprijin suplimentar pentru pacienți, supraviețuitori și familiile acestora, ridică provocări complexe.

 

Pentru a putea răspunde acestor provocări, România trebuie să asigure o creștere a accesului și a calității serviciilor medicale de diagnostic și tratament, dar și să intensifice dezvoltarea și implementarea de programe de prevenție primară și screening pentru cancer. De aceea, direcționarea resurselor, atât cele financiare, cât și cele umane trebuie să se îndrepte către acele intervenții care și-au dovedit eficacitatea și cost-eficiența, pentru a obține un maximum de beneficii, cu minimum de riscuri.

România a dezvoltat și implementat programe pilot de screening pentru cancerul de col uterin, cancerul de sân și cancerul colorectal, care vizează prioritar populațiile vulnerabile. De asemenea, prin Programul Sănătate 2021-2027, finanțat din fonduri structurale a alocat importante resurse financiare pentru dezvoltarea infrastructurii de diagnostic și tratament al cancerului.

 

Institutul de Sănătate Publică, prin specialiștii săi a contribuit activ la dezvoltarea programelor preventive și de investiții și în această săptămână se alătură eforturilor realizate la nivel european de a atrage atenția, a informa și a contribui la creșterea conștientizării privind prevenția, îngrijirea și sprijinul pacienților diagnosticați cu cancer.

 

Preveniti cancerul printr-un stil de viata sanatos!

 
 

DOCUMENTE ATAȘATE

 
 
Continuare pe DSP Teleorman » Articole DSP Teleorman »
 
Comunicat Presă Săptămâna Europeană împotriva Cancerului