× Prima Pagina Alege Orasul Cautare
STIRI TELEORMAN

STIRI TELEORMAN

 

Procedura de pensionare din 2024! 9 modificări importante din noua lege a pensiilor

Ziarul Mara • 16-08-2023, 10:00:23 • 43 vizualizari
 

La 1 ianuarie 2024 va intra in vigoare Legea nr. 127/2019 privind sistemul public de pensii, care va inlocui Legea nr. 263/2010.

Iata principalele 9 modificari aduse de acest act normativ:

1. Pensionarea anticipata

Persoanele vor avea posibilitatea sa se pensioneze pentru limita de varsta mai devreme de varsta standard de pensionare daca indeplinesc anumite conditii, intrucat in noua lege pensia anticipata (nepenalizata) se transforma in pensie pentru limita de varsta.

2. Cumularea pensiei cu salariul

Pensia anticipata va putea fi cumulata cu veniturile din salarii realizate in baza unui contract individual de munca, spre deosebire de situatia actuala in care pensionarii anticipat nu pot sa munceasca in baza unui contract individual de munca.

3. Pensia minima

Noua lege reglementeaza pensia minima. Fiecare pensionar va beneficia de cel putin pensia minima, chiar daca pensia cuvenita este mai mica.

4. Stagiu minim de cotizare

Stagiu minim de cotizare se constituie doar din perioadele in care s-a platit contributia de asigurari sociale. Perioadele asimilate nu intra in stagiu minim de cotizare.

5. Perioade noi care se iau in calcul la stabilirea pensiei

Perioada de masterat si doctorat va fi luata in calcul la stabilirea pensiei pentru limita de varsta.

6. Comunicarea informatiilor privind pensionarea salariatilor

Noua lege prevede ca se vor comunica angajatorilor in format electronic informatii privind emiterea deciziei de pensionare, rezolvand astfel problema incetarii contractelor de munca in cazul pensiilor cu reducerea varstei de pensionare.

Atentie decizia de pensie se comunica la solicitarea angajatorului si nu din oficiu!

7. Asigurarea facultativa

Persoanele care doresc sa se asigure facultativ se vor putea asigura si retroactiv pe o perioada de 5 ani.

8. Prevederi privind persoanele invalide

Persoanele invalide pensionate, indiferent de gradul de invaliditate, vor putea sa desfasoare activitate conform capacitatii de munca diminuate.

9. Comunicarea documentelor catre Casa de pensii

Casele de pensii vor putea sa solicite angajatorilor sa prezinte documentele in baza carora au eliberat adeverintele privind stagiile de pensii. Refuzul de a comunica aceste documente in termen de 30 de zile constituie contraventie ce se sanctioneaza cu amenda in cuantum de 2-3 salarii de baza minime brute pe tara.

Mircea OLTEANU

/

 
 
Continuare pe Ziarul Mara » Articole Ziarul Mara »
 
Procedura Pensionare Modificări Importante Pensiilor