× Prima Pagina Alege Orasul Cautare
STIRI TELEORMAN

STIRI TELEORMAN

 

DEZASTRU găsit de prefect și echipa de control la Centrul pentru protecția copilului cu nevoi speciale Roșiori de Vede

Ziarul Teleormanul • 10-08-2023, 10:00:11 • 265 vizualizari
 

Un nou caz referitor la condițiile dezastruoase existente în centrele pentru protecția copiilor subordonate Direcției Genereale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Teleorman a fost scos la lumină astăzi, în urma unei acțiuni de control inițiată de prefectul de Teleorman, Haralambie Epure, care derulează, de altfel, o serie de astfel de verificări de ceva vreme, la mai multe cămine de bătrâni sau centre de îngrijire copii din județul Teleorman.

Dacă, în multe alte situații, au existat relatări privind modul neadecvat în care se desfășoară “protecția copiilor” în centrele DGASPC, venite din partea “beneficiarilor” sau a avertizorilor în interes public, dar la care reacția celor acuzați, în speță conducerea DGASPC Teleorman, era fie de negare, fie de ignorare, de data aceasta, totul a decurs instituțional.

Mai exact, în urma unei adrese pe care Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Teleorman a transmis-o Instituției Prefectului Județului Teleorman și în care erau sesizate neregulile găsite de inspectorii de muncă la DGASPC Teleorman – Centrul Teritorial pentru Protecția de Tip Familial a Copilului cu Nevoi Speciale Roșiori de Vede. Inspectorii de muncă au primit informația că la unul dintre apartamentele de tip familial din Roșiori se află doi minori arestați la domiciliu. Chiar cei doi minori le-au cerut reprezentanților ITM să verifice și să constate condițiile mizere în care locuiesc în timpul arestului la domiciliu. Ceea ce s-a și întâmplat. Minorii le-au spus inspectorilor că nu au apă caldă de circa o jumătate de an, că nu sunt supravegheați de niciun educator, nu au lenjerie, ci dorm direct pe saltele murdare, nu se face curățenie în apartament. De asemenea, pe lângă cele semnalate de copii, inspectorii au constatat că întregul apartament este neigienizat, niciun reprezentant al DGASPCTeleorman nu-i supraveghea pe cei doi, lipseau hârtia igienică, materiale de igienă personală – săpun, prosoape, șampon, pastă și periuță de dinți – sau materiale igienico-sanitare pentru curățenia și igienizarea apartamentului. De menționat că inspectorii de muncă au cumpărat, din banii proprii, hârtie igienică, șampon, săpun, pe care le-au lăsat celor doi minori.

În urma acestei adrese, prefectul Haralambie Epure a sesizat instituțiile cu atribuțiuni în domeniu, iar astăzi, s-a deplasat la centrul respectiv, împreună cu o echipă de control, formată din reprezentanți ai ITM, Direcției de Sănătate Publică (DSP), Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor, Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) și Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS). La fața locului… aceeași situație, ceea ce pare inexplicabil, având în vedere că, de la controlul ITM și până astăzi, au trecut câteva zile. Singura problemă remediată era defecțiunea la centrala termică. De restul, le-o fi fost greu celor responsabili să se mai ocupe sau au crezut că, odată controlul ITM terminat, au scăpat.

Lucrurile nu se opresc însă aici. În același bloc cu apartamentul în care se aflau cei doi minori, echipa de control a descoperit că mai funcționează și o bucătărie, care deservește alte câteva apartamente de tip familial. Numai că și aici, altă surpriză neplăcută: reprezentanții echipei de control au fost întâmpinați încă de la primii pași de bucătăreasa care stătea și fuma la masă. Și nu, nu asta a fost singura problemă constatată, ci și ceea ce folosise la gătit bucătăreasa, precum și condițiile insalubre în care era pregătită mâncarea: ouă expirate, iaurturi cu termen de valabilitate depășit de mult, legume și fructe stricate, pâine mucegăită, dar și gândaci, care nu aveau cum să lipsească dintr-un peisaj atât de “primitor”.

Related

 
 
Continuare pe Ziarul Teleormanul » Articole Ziarul Teleormanul »
 
DEZASTRU Găsit Prefect Echipa Control Centrul Pentru Protecția Copilului Speciale Roșiori