× Prima Pagina Alege Orasul Cautare
STIRI TELEORMAN

STIRI TELEORMAN

 

Șoferii băuți sau drogați, care provoacă accidente rutiere soldate cu decese, primesc închisoare cu executare

Ziarul Mara • 18-07-2023, 10:00:17 • 37 vizualizari
 

În acest sfârșit de săptămână, polițiștii teleormăneni au desfășurat ample acțiuni în vederea prevenirii și combaterii situațiilor de risc, menținerii climatului de ordine și siguranță publică și sporirii securității rutiere.

Un aspect important al activităților desfășurate a fost informarea șoferilor cu privire la noile modificări ale Legii. Aceste modificări prevăd că un conducător auto sub influența alcoolului sau a substanțelor psihoactive, sau fără a deține permis de conducere, care provoacă un accident rutier soldat cu decesul victimei, va fi condamnat la închisoare cu executare, eliminându-se posibilitatea suspendării pedepsei.

Pe parcursul activităților preventive, polițiștii au aplicat un număr de 201 sancțiuni contravenționale în valoare de 85.405 lei, au reținut 21 de permise de conducere și au retras 15 certificate de înmatriculare. De asemenea, au fost verificate 646 de autovehicule și au fost legitimate 917 de persoane. Testele pentru depistarea alcoolului au fost efectuate în 207 cazuri, iar cele pentru depistarea substanțelor psihoactive au fost realizate în 18 situații.

Pe lângă acestea, au fost aplicate 22 de sancțiuni contravenționale pentru tulburarea ordinii și liniștii publice.

Într-un caz, polițiștii din municipiul Alexandria au depistat un tânăr de 26 de ani care conducea un autoturism sub influența substanțelor psihoactive. Conducătorul auto a fost supus testării cu aparatul Drugtest, rezultatul confirmând influența substanțelor psihoactive. Acesta a fost condus la o unitate medicală pentru recoltarea de probe biologice, iar în cauză a fost întocmit un dosar penal pentru conducerea unui vehicul sub influența substanțelor psihoactive.

Totodată, polițiștii din municipiul Turnu Măgurele au depistat un bărbat de 64 de ani care conducea un autoturism sub influența băuturilor alcoolice. Bărbatul a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul indicând o valoare de 0,56 mg/l alcool pur în aerul expirat. A fost efectuată recoltarea de probe biologice într-o unitate medicală pentru stabilirea cu exactitate a alcoolemiei, iar în cauză a fost întocmit un dosar penal pentru conducerea unui vehicul sub influența alcoolului.

Într-un alt caz, polițiștii au depistat un bărbat de 34 de ani din municipiul Târgoviște care conducea un autoturism în localitatea Viișoara, județul Teleorman, având dreptul de a conduce suspendat. În acest caz, a fost întocmit un dosar penal pentru conducerea unui vehicul pe drumurile publice având dreptul de a conduce suspendat.

Pe fondul temperaturilor ridicate, Inspectoratul de Poliție Județean Teleorman a emis recomandări preventive pentru circulația rutieră în perioadele caniculare. Acestea includ planificarea deplasărilor în afara intervalului orar 10:00-18:00, evitarea consumului de alcool sau alte substanțe înainte de a urca la volan, verificarea tehnică a autovehiculului înainte de plecare, asigurarea stării optime a sistemelor de răcire, iluminare și frânare, verificarea presiunii din pneuri, funcționarea corectă a sistemului de climatizare, plecarea în călătorii mai lungi dimineața sau seara pentru temperaturi mai acceptabile, opriri regulate pentru repaus și hidratare în zone umbrite, precum și evitarea lăsării copiilor sau animalelor de companie în autovehicul în absența șoferului.

De asemenea, pietonii sunt sfătuiți să acorde o atenție sporită în traversarea drumurilor, verificând dacă șoferii opresc pentru a acorda prioritate și traversând doar atunci când este sigur să facă acest lucru, inclusiv pe trecerile semaforizate. Aceste măsuri sunt menite să reducă riscul de accidente în perioadele de caniculă, când oboseala șoferilor poate fi accentuată de temperaturile ridicate.

Claudiu DUMITRACHE

 
 
Continuare pe Ziarul Mara » Articole Ziarul Mara »
 
Șoferii Băuți Drogați Provoacă Accidente Rutiere Soldate Decese Primesc închisoare Executare