× Prima Pagina Alege Orasul Cautare
STIRI TELEORMAN

STIRI TELEORMAN

 

Condiții de învățământ mai bune pentru elevii Școlii Gimnaziale “Marin Preda” Siliștea-Gumești, cu sprijinul Asociației BookLand

Ziarul Teleormanul • 29-11-2023, 14:00:09 • 107 vizualizari
 

80 de școli și grădinițe modernizate și echipate în 40 de județe, 70 de comunități rurale care au beneficiat de investiții însumând peste 8 milioane euro și peste 15.000 de copii care învață astăzi în condiții foarte bune, în clădiri dotate corespunzător, după 4 ani de la lansarea programului de renovare a școlilor din satele și comunele României de către Asociația BookLand.

“Elevii și profesorii din școlile renovate de BookLand se bucură de condiții de învățământ mai ceva ca la oraș. Sălile de clasă, holurile, grupurile sanitare – totul e ca nou. La fel și rețeaua termică, sanitară și electrică. Construim terenuri și săli de sport, camere pentru centrală termică și transformăm WC-urile din fundul curții în magazii de lemne, montăm pardoseli din parchet-mochetă-gresie, uși, ferestre, corpuri de iluminat, prize și întrerupătoare, calorifere, pervazuri, schimbăm acoperișuri și garduri, construim alei și curți pavate. Iar în școlile care nu optează pentru finanțări suplimentare prin programe guvernamentale asigurăm noi mobilierul sălilor de clasă și al laboratoarelor de informatică pe care, bineînțeles, le și echipăm. Nu uităm nici de spațiile exterioare, în care plantăm flori și amplasăm sculpturi care să le aducă aminte de BookLand și să-i îmbie pe copii să citească. De ce facem asta? Pentru că educația distruge minciuna și este cea mai sigură investiție în copiii noștri. Însă, cel mai mult ne bucurăm când elevii și profesorii se implică, contribuind cu picturi murale, făcând curățenie în școală, vopsind mobilierul școlar și gardurile sau creând grădini de flori/legume. Atunci știm că nu vor uita niciodată școala și că vor fi mândri pe viață de contribuția lor!” – a declarat Mihaela Petrovan, președinta Asociației BookLand

În total, 22 de șantiere au fost gestionate de Asociația BookLand pe parcursul anului 2023: o provocare pentru asigurarea materialelor de construcții necesare, precum și pentru coordonarea echipelor de muncitori care au lucrat concomitent pentru a duce lucrările la bun sfârșit, ultimele școli renovate urmând să fie inaugurate în lunile decembrie 2023 -ianuarie 2024.

Pe lista județelor cu unități de învățământ selectate pentru renovare s-a regăsit și Teleorman.

Experiența în renovarea școlilor de la sat, capacitatea de a face față provocărilor complexe și abilitatea de a găsi soluții prin mobilizarea mediului privat și autorităților locale au fost principalele motive pentru care Leroy Merlin a invitat anul acesta Asociația BookLand să i se alăture pentru o colaborare aparte: renovarea Școlii Gimnaziale “Marin Preda” din comuna Siliștea-Gumești, județul Teleorman. Lucrările fuseseră începute în anul 2019 de echipa de voluntari a retailerului și au fost continuate de Asociația BookLand, proiectul de renovare fiind dus la bun sfârșit în intervalul aprilie – iunie 2023.

“Acum 4 ani, când au venit primii voluntari Leroy Merlin să ne ajute, nu ne-a venit să credem că le pasă de școala noastră. Au început să dea la o parte dușumele, să toarne șape noi, să tencuiască și zugravească pereții, să înlocuiască acoperișul. La un moment dat, au făcut rost de materiale, însă nu găseau specialiști pentru montarea lor. De câteva luni, de când Asociația BookLand și Leroy Merlin și-au unit forțele, totul s-a mișcat rapid! Clădirea noastră e pregătită acum să înfrunte și frig și arșiță, are gresie pe holuri și toalete reabilitate, băncuțe vopsite și pavaj în curte. Reabilitarea școlii este, în realitate, o investiție în viitorul copiilor noștri!” – a declarat Săndel Petrișor, director Școala Gimnazială “Marin Preda”, Siliștea-Gumești.

“Satul lui Preda e reprezentat de oameni și, de aceea, atât timp cât ei mai există, atunci și satul moromețian trăiește. Tata nu a vrut niciodată să plece din țară; aici s-a născut, aici a mers cu oile la câmp, aici a învățat să citească, aici a descoperit mirajul cuvântului scris și aici a devenit scriitor, soț și părinte. Școala care-i poartă numele astăzi arată, în sfârșit, așa cum trebuie datorită respectului pe care multe companii i-l poartă, iar eu le sunt, la rândul meu, recunoscător pentru această implicare. Îmi doresc ca prin educație copiii acestor locuri să îl descopere și ei pe Marin Preda, să fie mândri de această moștenire și să își deschidă mintea și inima către noi oportunități!” – Alexandru Preda, fiul lui Marin Preda și Ambasador BookLand.

Toți cei care împărtășesc viziunea Asociației BookLand pentru șanse egale la o educație de calitate pentru elevii din mediul rural se pot alătura demersului donând 2 euro lunar printr-un SMS cu textul CONSTRUIM la 8845 sau achiziționând Soricelul BookLand.

Related

 
 
Continuare pe Ziarul Teleormanul » Articole Ziarul Teleormanul »
 
Condiții învățământ Pentru Elevii Școlii Gimnaziale Siliștea-Gumești Sprijinu