× Prima Pagina Alege Orasul Cautare
STIRI TELEORMAN

STIRI TELEORMAN

 
alege dreapta unita

Senatorul Eugen Pîrvulescu, printre inițiatorii proiectului privind înființarea unităților de învățământ de tip «școală românească din afara granițelor țării»

Ziarul Teleormanul • 18-04-2024, 14:00:11 • 42 vizualizari
 

La sfârșitul lunii martie, în Senatul României, a fost înregistrată pentru dezbatere o propunere legislativă pentru modificarea și completarea Legii nr.198/2023 privind învățământul preuniversitar publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I nr.613 din 05 iulie 2023, cu modificările și completările ulterioare. Demersul este inițiat de 21 de parlamentari liberali, printre care se regăsește și senatorul PNL de Teleorman, Eugen Pîrvulescu.

Potrivit formei propuse de inițiatori, legea urmează să aibă, printre altele, următoarele modificări: “Ministerul Educației, în colaborare cu Ministerul Afacerilor Externe și Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, poate organiza unități de învățământ de tip «școală românească din afara granițelor țării», cu predare în limba română, pe lângă oficiile diplomatice și institituțiile culturale ale României în străinătate, precum și cursuri de limbă, istorie, cultură și civilizație românească, prin Centrul Național Românesc pentru Învățământ la Distanță, în conformitate cu legislația statului respectiv, în unitățile de învățământ unde învață un număr considerabil de preșcolari și/sau elevi români”.

De asemenea, o altă completare legislativă prevede că “pentru sprijinirea românilor de pretutindeni, Ministerul Educației poate finanța burse pentru stagii de formare profesională a cadrelor didactice care predau limba română și istoria românilor pentru ciclul gimnazial și liceal sau în limba română în unități de învățământ  sau instituții de învățământ superior din străinătate”.

Înființarea Programului național “Vouchere culturale pentru elevi” este o altă propunere de modificare a legii învățământului preuniversitar. Prin intermediul acestui program, se acordă suma de 250 lei, din care 150 lei se vor utiliza pentru servicii și evenimente culturale, precum concerte, intrări în muzee sau excursii organizate cu tematici culturale sau istorice, și 100 lei pentru achiziționare de cărți, manuale și auxiliare din bibliografia școlară.

Totodată, în expunerea de motive, inițiatorii propunerii legislative mai arată: “În condițiile în care numărul de români care au ales din diferite motive să trăiască în afara granițelor țării a crescu simțitor în ultimii ani, problema păstrării identității, a tradițiilor și obiceiurilor românești este una foarte serioasă. Dacă dorim ca tinerii români, dar și adulții care trăiesc în străinătate să mai păstreze o ancoră în spațiul românesc, cunoașterea istoriei naționale și posibilitatea de a rememora eroi și acțiuni din istoria românilor devine esențială.

Astfel, prin prezenta propunere legislativă, se completează cursurile oferite românilor din afara granițelor țării cu disciplina Istoria Românilor. O astfel de decizie trebuie luată în condițiile în care, deși statul român nu poate contracara efectul emigrației, trebuie să ne asigurăm că și românii care trăiesc în alte țări beneficiază nu doar de cunoașterea limbii materne, ci și a istoriei țării natale”.

Related

 
 
Continuare pe Ziarul Teleormanul » Articole Ziarul Teleormanul »
 
Senatorul Pîrvulescu Printre Inițiatorii Proiectului Privind înființarea Unităților învățământ