Conform prevederilor art. 224 alin. (1) lit. c) din Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, cu modificările și completările ulterioare, soţul, soţia şi părinţii fără venituri proprii, aflaţi în întreţinerea unei persoane asigurate, pot beneficia de calitatea de coasigurați în sistemul de asigurări sociale de sănătate.
Astfel, coasiguratul beneficiază de servicii medicale în sistemul de asigurări de sănătate fără plata contribuției, datorită faptului că se află în întreținerea unei persoane asigurate. Persoanele coasigurate nu pot avea la rândul lor coasiguraţi.
Printre serviciile medicale de care pot beneficia asigurații și coasigurații lor se numără: servicii de medicină primară și consultații medicale la domiciliu acordate de medicul de familie, consultații pentru afecțiuni acute, servicii medicale spitalicești precum internări sau urgențe medico-chirurgicale, consultații periodice pentru persoanele cu boli cronice, analize de laborator și investigații imagistice, accesul la medicamente compensate, asistență stomatologică, servicii medicale de urgență atunci cand te afli pe teritoriul unui stat european.
Persoanele coasigurate aflate în întreținerea unei persoane asigurate își păstrează calitatea de asigurat și drepturile care decurg din aceasta numai pe perioada în care persoana în a cărei întreținere se află are calitatea de asigurat.
Persoana angajată va solicita angajatorului declararea părinților/soției/soțului în categoria persoanelor coasigurate, prin intermediul declaratiei fiscale D112.
Persoanele care se află în întreținerea unei persoane asigurate, dar care nu este salariată, beneficiază de coasigurare dacă depun la casele asigurări de sănătate documentele prevăzute la art. 11 alin. (1) lit. e) din Normele metodologice pentru stabilirea documentelor justificative privind dobândirea calității de asigurat, aprobate prin Ordinul președintelui Casei Naționale de Asigurări de Sănătate nr. 1549/2018, cu modificările și completările ulterioare: – actele de identitate ale persoanei asigurate și ale coasiguratului, valabile la data solicitarii, în original şi copie; – documentele care atestă relaţia de rudenie sau căsătoria cu persoana asigurată (copie a certificatului de căsătorie, copie a certificatului de naştere); – declarația pe propria răspundere a coasiguratului din care să rezulte că nu realizează venituri proprii; – declarație pe propria răspundere a persoanei asigurate prin care aceasta declară că are în întreținere persoana respectivă.