În ultimele zile, echipajele de salvatori din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „A.D. Ghica” al județului Teleorman, au participat la un număr de 96 de evenimente, din care : 75 au fost ale paramedicilor SMURD pentru acordarea primului ajutor și transportarea la spital a persoanelor rănite ori cu probleme medicale grave, 18 incendii, dintre care unul izbucnit la o casă de locuit din localitatea Blejești și 17 incendii de vegetație uscată, miriște și resturi menajere, două accidente rutiere produse pe DJ 504, pe raza localității Orbeasca de Sus și în localitatea Tătărăștii de Jos, la care salvatorii au intervenit pentru acordarea primului ajutor calificat și asigurarea măsurilor de prevenire și stingere a incendiilor și o misiune pentru asigurarea măsurilor de prevenire și stingere a incendiilor la un eveniment cultural.
De asemenea au fost efectuate 4 controale de la operatorii economici din localitățile Roșiorii de Vede și Zimnicea, în domeniul prevenirii și stingerii incendiilor constatându-se o serie de nereguli, motiv pentru care s-au aplicat nouă sancțiuni contravenționale, în cuantum de 5500 de lei.
”În data de 02.09.2023, în jurul orei 10.10, pompierii militari teleormăneni au fost alertați de izbucnirea unui incendiu la o casă din localitatea Blejești. Ajunse rapid la locul evenimentului cu o autospecială de stingere și o ambulanță SMURD, forțele de intervenție au localizat și lichidat incendiul în circa 30 de minute. Valoarea bunurilor salvate, reprezentând casa de locuit, a fost estimată la cca. 100 000 de lei, iar cea a pagubelor, constând în bunurile materiale dintr-o cameră de locuit (elemente de mobilier, aparatura electrocasnică și materiale textile), la aproximativ 10 000 de lei. Din primele cercetări efectuate, cauza probabilă a evenimentului a fost un scurtcircuit produs la instalația electrică a unui aparat de aer condiționat.
17 incendii de vegetație uscată în ultimele trei zile În această perioadă, pompierii militari teleormăneni au fost solicitați să intervină pentru stingerea a 17 incendii de vegetație uscată, miriște și resturi menajere. Având în vedere numărul mare al incendiilor de vegetație uscată, solicităm autorităților locale și cetățenilor să manifeste maximă responsabilitate în acțiunile pe care le întreprind pentru prevenirea unor astfel de evenimente, să ia măsurile necesare pentru împiedicarea izbucnirii acestora, să realizeze acele fâșii arate în apropierea drumurilor de acces astfel încât țigările nestinse aruncate la întâmplare să nu mai fie surse de aprindere și să nu aprindă cu intenție vegetația uscată deoarece acest lucru este INTERZIS,, se arată în comunicatul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „A.D. Ghica”.
Potrivit art. 94, alineatul (1), litera n, din OUG nr.195/2005 privind protecția mediului, arderea miriștilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărișurilor sau vegetației ierboase este strict interzisă și constituie contravenții, sancționându-se cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei , pentru persoane fizice, și de la 50.000 lei la 100.000 lei , pentru persoane juridice.
Totodată in comunicatul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „A.D. Ghica” se precizează că ”folosirea focului deschis pentru igienizarea terenurilor, arderea gunoaielor, a deșeurilor și a altor materiale combustibile pot avea consecințe grave, atât asupra mediului înconjurător și a solului, cât și asupra proprietății sau chiar vieții oamenilor. În astfel de cazuri, flăcările se pot întinde cu repeziciune pe o suprafață mare, iar în condiții de vânt, incendiile de vegetație uscată sau de deșeuri menajere pot deveni și mai periculoase dacă se manifestă aproape de case, de rețele de electricitate sau de locuri cu pericol de explozie”.
Mircea OLTEANU
/