Pompierii militari teleormăneni au fost solicitați să intervină duminică, 30 iunie, pentru stingerea a nu mai puțin de 13 incendii de vegetație uscată, miriște de grâu, viță de vie și resturi menajere, pe raza localităților Turnu Măgurele (2), Mârzănești, Plosca, Blejești, Deparați, Poroschia, Zimnicea, Ștorobăneasa (2), Merenii de Sus, Poiana și Alexandria. Dintre intervențiile cele mai dificile, la Poroschia, în jurul orei 14.40, pompierii militari alexăndrineni au fost solicitați să intervină pentru stingerea unui incendiu de vegetație uscată care s-a extins la o anexă gospodărească, cu pericol de propagare la opt gospodării învecinate și la mai multe case de locuit. Pentru gestionarea acestei situații de urgență, la fața locului s-au deplasat, progresiv, trei autospeciale de lucru cu apă și spumă. Intervenția a fost foarte dificilă pentru pompieri, având în vedere accesul îngreunat prin spatele curților și printre locuințele oamenilor cu autospecialele de stingere, cantitatea mare de materiale combustibile, suprafața extinsă de vegetație uscată pe care se manifesta incendiul (aproape 7 hectare) și vântul care a favorizat dezvoltarea rapidă a focului. Din fericire, pompierii militari alexăndrineni, împreună cu câțiva cetățeni din zonă au reușit să localizeze incendiul în limitele găsite și să salveze peste opt locuințe și mai multe anexe gospodărești. În încercarea de a stinge focul, doi bărbați, cu vârste de 43, respectiv 27 de ani, au suferit arsuri de gradul I la nivelul tălpilor, motiv pentru care au avut nevoie de acordarea primului ajutor din partea paramedicilor SMURD. Persoana de 43 de ani, după ce a primit primele îngrijiri, a fost transportată la U.P.U. Alexandria. Cauza probabilă a acestui eveniment a fost efectul termic amplificat de mai multe geamuri sparte, într-o grămadă de deșeuri menajere.
Dificilă a fost și intervenția pompierilor militari roșioreni, la Perii Broșteni, unde incendiul, pornit se pare de la un foc deschis lăsat nesupravegheat, s-a extins prin vegetația uscată la două case nelocuite și la două anexe gospodărești din alte două curți, pe circa 6000 mp, cu pericol de extindere la mai multe locuințe. Pentru stingerea flăcărilor a fost nevoie de trei autospeciale de lucru cu apă și spumă, una de la Detașamentul de Pompieri Roșiorii de Vede, una de la SVSU Olteni și una de la SVSU Trivale Moșteni. Incendiul a fost stins în limitele găsite în aproape o oră și jumătate, însă pagubele materiale au fost destul de însemnate, și anume două case nelocuite, realizate din paiantă, pe circa 150 mp, două anexe gospodărești, dintre care una realizată din paiantă, pe circa 60 mp, cu aparatura electrocasnică și mobilierul aferent, o magazie cu o suprafață de aproape 12 mp, unde se aflau depozitate circa 2 t de lemne de foc, o bucătărie de vară și o construcție pe circa 30 mp, aproximativ 40 de pomi fructiferi și mai multe bunuri de uz gospodăresc. Pompierii militari și civili care au participat la această intervenție au reușit să salveze trei case de locuit, estimate la peste 200000 de lei.
“Având în vedere numărul tot mai mare al incendiilor de vegetație uscată, solicităm autorităților locale și cetățenilor să manifeste maximă responsabilitate în acțiunile pe care le întreprind pentru prevenirea unor astfel de evenimente, să ia măsurile necesare pentru împiedicarea izbucnirii acestora, să realizeze acele fâșii arate în apropierea drumurilor de acces astfel încât țigările nestinse aruncate la întâmplare să nu mai fie surse de aprindere și să nu aprindă cu intenție vegetația uscată, deoarece acest lucru este INTERZIS. Potrivit prevederilor legale, arderea miriștilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărișurilor sau vegetației ierboase este strict interzisă (articolul 94, alineatul (1), litera n, din OUG nr.195/2005 privind protecția mediului) și constituie contravenții, sancționându-se cu amendă de la 7.500 lei (RON) la 15.000 lei (RON), pentru persoane fizice, și de la 50.000 lei (RON) la 100.000 lei (RON), pentru persoane juridice.
Atragem atenția asupra faptului că folosirea focului deschis pentru igienizarea terenurilor, arderea gunoaielor, a deșeurilor și a altor materiale combustibile pot avea consecințe grave, atât asupra mediului înconjurător și a solului, cât și asupra proprietății sau chiar vieții oamenilor. În astfel de cazuri, flăcările se pot întinde cu repeziciune pe o suprafață mare, iar în condiții de vânt, incendiile de vegetație uscată sau de deșeuri menajere pot deveni și mai periculoase dacă se manifestă aproape de case, de rețele de electricitate sau de locuri cu pericol de explozie”, transmite ISU Teleorman.