Laboratorul Ideo Ideis continuă să inspire comunitatea din Alexandria prin intermediul artei și culturii. După succesul înregistrat în 2022, acest program revine și în acest an pentru a crea noi contexte de întâlnire cu povești, oameni și idei care să inspire și să îmbogățească experiența publicului.
Inițiat ca o extensie a Festivalului Național de Teatru Tânăr, Laboratorul Ideo Ideis se concentrează exclusiv pe îmbunătățirea vieții culturale în Alexandria și pe accesibilitatea acesteia. În primele șase luni de activitate, acest proiect a atras deja peste 3000 de participanți și spectatori, demonstrând importanța diversificării ofertei culturale în orașele mai mici și impactul pozitiv al implicării comunității.
Ediția din acest an promite artă și cultură pentru toți. Programul va aduce evenimente diverse, atractive pentru întreaga comunitate și accesibile indiferent de vârstă, ocupație sau domeniu de interes. Indiferent dacă sunt noii veniți în sala de spectacole sau participă la un atelier pentru prima dată, sau dacă sunt deja consumatori fideli de artă și cultură, spectatorii vor găsi evenimente lunare care să îi stimuleze și să li se adreseze.
Laboratorul de Teatru Ideo Ideis este format din module care includ zece sesiuni de lucru, dintre care cinci sesiuni sunt susținute de un trainer de teatru tânăr, iar celelalte cinci de un trainer de dans și mișcare scenică. Atelierele au fost concepute pentru a asigura o dezvoltare armonioasă a participanților, atât din punct de vedere emoțional și intelectual, cât și în ceea ce privește relația adolescenților cu propriul corp și mișcarea. Auto-cunoașterea este în centrul atelierelor, deoarece tinerii care se cunosc bine pot fi mai prezenți și mai implicați, pot identifica emoțiile, gândurile și interesele lor, putând lua decizii sănătoase și comunicând eficient nevoile și obiectivele lor către cei din jur.
Trainerul de teatru Vladimir Purdel este un actor și facilitator de workshop-uri bazate pe arta teatrală și improvizație teatrală la Learning Architect. Exercițiile sale au fost experimentate de echipe din diverse corporații, precum și de elevi de liceu și studenți. Printre spectacolele în care a jucat se numără “Recviem” la Teatrul Național București, “Vanilla Skype” la Teatrul ACT și “Portofele virtuale” la Teatrul Anton Pann. În prezent, îl puteți vedea pe scena Teatrului Godot sau în scurtmetrajul “Romanian Tradition”.
Trainerul de dans Filip Stoica este un interpret și coregraf cu o bază solidă în dansul contemporan, contact improvisation și breakdance, pe care le-a studiat în profunzime începând cu 2007. A colaborat cu Academia de Dans Galway din Irlanda, Circul Metropolitan București, Linotip – Centrul Independent Coregrafic și Centrul Național al Dansului. Cel mai recent proiect al său, intitulat “Scuze, noi!”, este găzduit la Cuibul Artiștilor din București. Filip Stoica consideră mișcarea și dansul ca fiind manifestări ale datelor senzoriale, emoționale și mentale prezente în fiecare dintre noi.
Laboratorul Ideo Ideis oferă și alte ateliere care încurajează dezvoltarea personală și comunitară, abordând tematici diverse, de la psihoeducație și sănătate relațională până la educație civică, dans, film, scriere, muzică și arte grafice. Într-unul dintre aceste ateliere, intitulat “Art&Play: dezvoltare personală”, Ana-Maria Sfircă și Mihai Popescu îi provoacă pe participanți să exploreze lumea creativității și a artei interioare generate de inteligența emoțională. Ana-Maria Sfircă este psihoterapeut integrativ în supervizare, iar Mihai Popescu este în formare profesională în Psihoterapia Centrată pe Emoții.
Arta este un dar prețios care se regăsește în fiecare dintre noi. Laboratorul Ideo Ideis încurajează comunitatea să se bucure de călătoria creativă în care să redescopere bucuria, libertatea și puterea de a fi o operă de artă în sine.
Claudiu DUMITRACHE