× Prima Pagina Alege Orasul Cautare
STIRI TELEORMAN

STIRI TELEORMAN

 

“Plecatul de acasă nu e o soluție” / Campanie națională de prevenire a dispariției voluntare în rândul minorilor

Ziarul Teleormanul • 11-09-2024, 14:00:06 • 86 vizualizari
 

În primele 8 luni ale anului, polițiștii au derulat activităţi pentru clarificarea situaţiei minorilor dispăruți, fiind soluționate peste 6.500 de cazuri. Poliția Română și Asociația Telefonul Copilului, cu sprijinul Ambasadei Statelor Unite ale Americii în România, a derulat o campanie națională de prevenire a dispariției voluntare în rândul minorilor “Plecatul de acasă nu e o soluție”.

La data de 1 ianuarie 2024, în evidențele Poliției figurau ca dispăruți 528 de minori.

În perioada 1 ianuarie – 31 august 2024, au fost înregistrate 6.534 de sesizări de dispariție cu privire la minori, dintre care 979 au fost făcute de către centrele de plasament ale Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului.

În această perioadă, au fost revocate 6.573 de sesizări cu privire la minori, astfel că, la data de 31 august 2024, polițiștii continuau activitățile de căutare pentru 489 de minori, dintre care 192 au plecat din centrele de plasament ale Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului.

La nivel național, Poliția Română, prin Institutul de Cercetare și Prevenire a Criminalității, în colaborare cu Asociația Telefonul Copilului, a derulat proiectul de prevenire a disparițiilor de copii și a plecărilor voluntare “Plecatul de acasă nu e o soluție!”. Acesta a avut drept scop creșterea gradului de conștientizare cu privire la riscurile asociate plecărilor voluntare din familie și centrele de protecție.

Proiectul a avut loc în contextul în care disparițiile de minori reprezintă un fenomen complex, care generează o emoție puternică în rândul comunității, atenția fiind concentrată în jurul ipostazelor victimale în care se pot regăsi minorii.

Prevenirea victimizării acestora și a delincvenței juvenile constituie o prioritate națională a Poliției Române, în domeniul prevenirii criminalității.

Astfel, demersurile întreprinse sunt orientate către informarea tinerilor, prin diverse modalități, adaptate caracteristicilor unor astfel de beneficiari, pentru reducerea riscului de victimizare sau de adoptare a unor comportamente antisociale.

Conceptul proiectului s-a concentrat pe importanța conștientizării riscurilor plecării de acasă/din instituții de ocrotire a copiilor, precum și a responsabilizării părinților/tutorilor legali asupra obligației de a ocroti minorii, sub toate aspectele.

Activitățile din cadrul campaniei au avut loc în școli, la direcțiile generale de asistență socială și protecție a copilului, centrele de zi de recuperare a copilului cu dizabilități, biblioteci, grădinițe, tabere școlare, precum și în mediul online.

Discuțiile au vizat îndeosebi conștientizarea adulților asupra responsabilității pe care trebuie să o manifeste, ei fiind cei care contribuie definitoriu la educația și siguranța copiilor prin comunicare, deschidere și supraveghere permanentă, dar și informarea tinerilor cu privire la riscurile la care se expun atunci când iau decizia să plece de acasă sau din centrele de protecție.

În cadrul întâlnirilor, au fost diseminate aspecte de interes privind conștientizarea riscurilor plecării de acasă sau din instituții de ocrotire, promovarea serviciilor de consiliere oferite de Asociația Telefonul Copilului și recomandări de alternative sănătoase pentru plecatul de acasă sau din instituțiile de ocrotire.

Related

 
 
Continuare pe Ziarul Teleormanul » Articole Ziarul Teleormanul »
 
Plecatul Acasă Soluție Campanie Națională Prevenire Dispariției Voluntare Rândul Minori