Nu e doar un mit că morcovii ajută la îmbunătățirea vederii. Studiile au demonstrat că anumiți nutrienți care se găsesc în mai multe alimente, nu doar în morcovi, pot contribui la prevenirea celor mai frecvente cauze ale problemelor de vedere: cataracta și degenerescența maculară legată de vârstă (AMD) – o afecțiune care provoacă pierderea vederii în maculă, partea ochiului responsabilă cu vederea centrală.
Iată, mai jos, alimentele ce ar putea ajuta la protejarea vederii și ar trebui să facă parte din alimentație.
Peștele gras, cum ar fi somonul, tonul, macroul și sardinele reprezintă o sursă importantă de acizi grași omega-3. Acești nutrienți au proprietăți antiinflamatorii și pot reduce riscul de dezvoltare a bolilor oculare degenerative. De asemenea, omega-3 conține DHA, o componentă esențială a retinei, care sprijină funcționarea fotoreceptorilor.
Consumul regulat de pește gras poate ajuta la prevenirea degenerescenței maculare, afecțiune care afectează vederea centrală. Este recomandată includerea acestui tip de pește în dietă de cel puțin două ori pe săptămână pentru un aport optim de omega-3.
Fructele oleaginoase, cum ar fi migdalele, semințele de in și chia, sunt bogate în vitamina E și acizi grași omega-3. Vitamina E are un rol important în protejarea celulelor oculare de deteriorarea oxidativă, ajutând astfel la prevenirea sau încetinirea progresiei unor afecțiuni precum cataracta și degenerescența maculară, potrivit studiilor.
Pentru cei care nu consumă pește, nucile și semințele sunt o alternativă excelentă, oferind nutrienți ce ajută la menținerea integrității retinei și la combaterea stresului oxidativ, un factor care contribuie la apariția bolilor oculare.
Vitamina C, un antioxidant puternic, protejează ochii împotriva daunelor cauzate de radicalii liberi. Citricele, cum ar fi portocalele, lămâile și mandarinele, o sursă naturală de vitamina C, pot reduce riscul de cataractă și degenerescență maculară. Această vitamină sprijină, de asemenea, sănătatea vaselor de sânge din ochi și combate inflamația.
Conform unor studii, consumul adecvat de vitamina C poate întârzia deteriorarea cauzată de îmbătrânire, inclusiv apariția cataractei.
Luteina și zeaxantina sunt carotenoizi prezenți în retină, în special în maculă, zona responsabilă cu vederea clară a detaliilor. Aceste substanțe neutralizează efectele nocive ale luminii albastre asupra ochilor și stresul oxidativ. Legumele cu frunze verzi, cum ar fi spanacul, varza kale și broccoli, conțin cantități importante de luteină și zeaxantină.
S-a demonstrat că aportul adecvat de luteină și zeaxantină prin alimentație poate ajuta la reducerea riscului de degenerescență maculară legată de vârstă. Acești carotenoizi oferă protecție împotriva luminii ultraviolete și a luminii albastre emise de ecranele digitale, prevenind astfel deteriorarea retinei.
Morcovii sunt bine cunoscuți pentru conținutul ridicat de beta-caroten, un precursor al vitaminei A. Vitamina A e esențială pentru vedere, contribuind la capacitatea retinei de a absorbi lumina. De asemenea, aceasta este implicată în producerea rodopsinei, un pigment necesar pentru vedere în condiții de lumină scăzută.
Zincul este un mineral important pentru sănătatea ochilor, ajutând la menținerea structurii retinei și la protejarea acesteia de deteriorarea cauzată de expunerea la lumină. Carnea de vită este una dintre sursele principale de zinc și poate încetini progresia degenerescenței maculare și pierderea vederii asociată îmbătrânirii.
Zincul activează enzimele antioxidante din corp, care au un rol de protecție a retinei împotriva daunelor oxidante. Consumul moderat de carne de vită sau alte alimente bogate în zinc, cum ar fi fasolea, ouăle și cerealele fortificate, sprijină sănătatea oculară pe termen lung.
Ouăle sunt bogate în luteină, zeaxantină și vitaminele C și E, toate fiind benefice pentru sănătatea ochilor. Gălbenușul de ou conține cantități semnificative de luteină și zeaxantină, substanțe care protejează macula împotriva daunelor oxidative și luminii albastre.
În plus, ouăle sunt o sursă semnificativă de vitamina E, care neutralizează efectele stresului oxidativ de la nivelul celulelor oculare.
O porție de cartofi dulci poate asigura o cantitate importantă din necesarul zilnic de vitamina A, sprijinind astfel sănătatea oculară. Beta-carotenul prezent în cartofii dulci poate reduce riscul de cataractă și al degenerescență maculare, protejând ochii împotriva radicalilor liberi și al altor factori care contribuie la deteriorarea celulelor retinei.
Hidratarea corectă este, de asemenea importantă, pentru menținerea sănătății generale, inclusiv a ochilor. Un consum adecvat de apă ajută la prevenirea uscării ochilor, o problemă frecventă în rândul celor care petrec mult timp în fața ecranelor. De asemenea, hidratarea contribuie la menținerea unei pelicule lacrimale sănătoase, necesară pentru protejarea și lubrifierea ochilor.
Pavel ACHIM