× Prima Pagina Alege Orasul Cautare
STIRI TELEORMAN

STIRI TELEORMAN

 

Jurnalul operativ al ISU Teleorman

Informatia de Teleorman • 09-12-2024, 20:00:48 • 76 vizualizari
 

În ultimele 72 de ore, echipajele de salvatori din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „A.D. Ghica” al județului Teleorman, cu mijloacele tehnice destinate stingerii incendiilor, recuperării și salvării persoanelor din medii ostile vieții, precum și pentru acordarea primului ajutor calificat, au participat la un număr de 52 de evenimente, după cum urmează:

– 43 cazuri SMURD, pentru acordarea primului ajutor și transportarea la spital a persoanelor rănite ori cu probleme medicale grave;
– două autoturisme au fost distruse aproape în totalitate de foc în localitățile Suhaia și Alexandria ;
trei incendii la case de locuit;
două accidente rutiere, produse în municipiul Alexandria și în localitatea Brânceni;
– o misiune pentru evacuarea fumului dintr-un apartament din Roșiorii de Vede;
o misiune de recunoaștere la un obiectiv socio-economic cu aglomerări de persoane.

Casa de locuit a unui cetățean din localitatea Scrioaștea a fost salvată de pompierii militari roșioreni, vineri, 6 decembrie. Salvatorii au intervenit cu două autospeciale de stingere, reușind să lichideze flăcările în mai puțin de 30 de minute. În urma incendiului, au ars mobilierul din bucătărie, câteva aparate electrocasnice, două uși de lemn, tâmplăria PVC, o butelie, o sobă pe gaz și documente personale. Pagubele materiale au fost estimate la 8.000 de lei, iar bunurile salvate la peste 30.000 de lei. Cauza probabilă a incendiului a fost un sistem de încălzire defect.

Tot vineri, 6 decembrie, în jurul orei 09:35, din cauza unei sobe fără acumulare de căldură, supraîncălzită și lăsată nesupravegheată, a izbucnit un incendiu la o casă de locuit din localitatea Troianul. Pentru gestionarea acestui eveniment au intervenit rapid colegii noștri de la Detașamentul Roșiorii de Vede cu două autospeciale de stingere și o ambulanță SMURD. Din fericire, la sosirea pompierilor focul nu era dezvoltat la nivelul întregii locuințe, ci la astereala acoperișului pe o suprafață de aproximativ 2 mp, precum și la circa 100 kg de rumeguș. Intervenția promptă a dus la salvarea unor bunuri estimate la 2.500 de lei, în timp ce pagubele materiale au fost evaluate la aproximativ 1.000 de lei.

Sâmbătă seara, în jurul orei 20.15, un cetățean din localitatea Botoroaga a solicitat ajutorul pompierilor militari pentru stingerea unui incendiu izbucnit la locuința sa, o construcție formată din parter plus nivelul 1. Pentru gestionarea acestei situații de urgență la fața locului au intervenit 19 pompieri cu trei autospeciale de lucru cu apă și spumă, o autospecială de intervenție și salvare de la înălțime, o autocisternă cu apă și o ambulanță SMURD. La sosirea echipajelor focul se manifesta violent la nivelul acoperișului, precum și în interiorul mai multor camere, cu posibilitate de extindere și distrugere a întregului imobil precum și a anexelor gospodărești din imediata apropiere. Datorită dispozitivului de intervenție realizat, colegii noștri au reușit să protejeze și să salveze mai multe bunuri materiale dispuse la parterul locuinței, respectiv un dormitor complet mobilat, o bucătărie, o baie și o sufragerie, estimate la peste 150.000 de lei. Pagubele materiale constând în acoperișul casei, pe circa 110 mp și etajul superior al construcției au fost estimate la suma de 50.000 de lei. Misiunea salvatorilor s-a încheiat după aproape 4 ore de intervenție, fără a fi înregistrate victime omenești. Cauza probabilă a acestui eveniment a fost un scurtcircuit produs la un cablu electric defect.

Având în vedere evenimentele prezentate mai sus, pompierii militari recomandă cetățenilor respectarea următoarelor măsuri de prevenire a incendiilor:

  • sobele vor fi obligatoriu verificate, curăţate şi reparate de persoane specializate şi autorizate;
  • focul din sobe va fi supravegheat în permanenţă;
  • nu lăsaţi copiii să alimenteze soba;
  • evitaţi supraîncălzirea sobelor;
  • nu se va încărca soba cu lemne pe parcursul nopţii;
  • aprinderea focului la aragaz sau în sobele alimentate cu gaze naturale se va face pe principiul „gaz pe flacără”;
  • cenuşa şi jarul provenite de la sobe vor fi depozitate într-un loc special amenajat şi se vor stinge cu apă;
  • pentru încălzirea camerelor de locuit se vor utiliza numai aparate electrice omologate;
  • nu utilizați aparatele electrice, cablurile electrice, prizele, întrerupătoarele, dispozitivele de protecție cu defecțiuni sau cu improvizații;
  • nu suprasolicitați instalația electrică folosind mai multe aparate simultan;
  • nu lăsați nesupravegheate aparatele electrice sub tensiune
  • instalați și utilizați aparatura electrocasnică respectând cu strictețe indicațiile producătorului ce sunt menționate în prospectul produsului;
  • verificați periodic cordoanele de legătură ale aparatelor electrice și luați măsuri pentru înlocuirea acestora atunci când sunt uzate.

 Foarte important! Inspectoratul pentru Situații de Urgență „A.D. Ghica” al județului Teleorman solicită cetățenilor anunțarea tuturor situațiilor care pot pune în pericol viața, bunurile sau mediul înconjurător pe numărul unic pentru apeluri de urgență 112!

Nu uitați! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și aplicația de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit din App Store și Google Play.

 
 
Continuare pe Informatia de Teleorman » Articole Informatia de Teleorman »
 
Jurnalul Operativ Teleorman