× Prima Pagina Alege Orasul Cautare
STIRI TELEORMAN

STIRI TELEORMAN

 

USR a sesizat 5 instituţii în cazul Blue Air şi îi cere şefului DNA să intre pe firul BMW-urilor cu dedicaţie

Spotmedia • 29-09-2022, 10:01:04 • 147 vizualizari
 

Preşedintele USR, Cătălin Drulă, anunţă că au fost sesizate cinci instituţii în cazul Blue Air, invocând „mari semne de întrebare” în privinţa împrumutului acordat în 2020 şi neexecutarea garanţiilor companiei, în anul 2022. Pe de altă parte, Drulă îi cere procurorului-şef al DNA să se autosesizeze în cazul licitaţiei desfăşurate de Poliţia Română pentru achiziţionarea de automobile BMW.

„Am sesizat cinci instituţii în ceea ce priveşte cazul Blue Air. E vorba de Curtea de Conturi, Ministerul de Finanţe, EximBank, BNR şi ANAF. Am prezentat documente, care, de altfel, sunt documente pe care le vor verifica foarte uşor şi aceste autorităţi, care arată că sunt mari semne de întrebare atât asupra împrumutului dat în 2020 – există chiar o notă de fundamentare a Ministerului Finanţelor din 2020, în care desfiinţează acordarea acestui împrumut.

În nota de fundamentare prin care s-a acordat se spune că va fi un împrumut neperformant, va crea un prejudiciu statului, că Blue Air este o companie cu valoare negativă”, a precizat Cătălin Drulă.

El a subliniat că în anul 2022 ar fi trebuit executate garanţiile companiei Blue Air, în momentul în care statul a ajuns să plătească ratele în locul acesteia.

„Noi credem că acolo sunt inclusiv, probabil, infracţiuni – neexecutarea garanţiilor companiei Blue Air, în momentul în care statul a ajuns să plătească ratele în locul Blue Air. Garanţiile însemnau atât nişte bunuri – cu care se putea recupera o parte din pagubă – dar mai ales controlul majoritar aspra companiei, care trebuia să devină o companie de stat.

Este prevăzut şi în ordonanţa din 2020, se putea face acest lucru în momentul în care statul a început să plătească împrumuturi neperformante, adică în luna ianuarie a acestui an.

Miniştrii Grindeanu şi Câciu au refuzat să facă acest lucru până la zi, fără să dea nicio explicaţie. Trebuie să dea explicaţii publice. Am sesizat toate aceste autorităţi”, a menţionat liderul USR.

DNA să intre pe firul BMW

Pe de altă parte, Cătălin Drulă îi cere procurorului-şef DNA, Crin Bologa, să se autosesizeze în cazul licitaţiei desfăşurate de Poliţia Română pentru achiziţionarea de automobile BMW.

„În ceea ce priveşte cazul BMW-urilor cumpărate de Poliţie, am arătat cu date tehnice cum a fost o licitaţie cu dedicaţie. Practic, se potrivea un singur model cu caietul de sarcini. Şi am sesizat acolo autorităţile cu rol de control în fondurile europene, DG Regio – pentru că este un proiect pe fonduri europene.

În primul rând – autoritatea de management din România, care ar trebui să fie prima care să verifice că nu se introduc specificaţii restrictive, un principiu de bază în achiziţiile europene.

Acolo e vorba de un caiet de sarcini scris pentru prietenul preşedintelui, care să se potrivească cu un singur model. Lucrurile sunt foarte clare.

Pe partea de Minister Public, de procurori, am văzut declaraţia din spaţiul public a domnului Bologa, de ieri, în care a spus că sigur că se poate autosesiza. Autosesizaţi-vă, domnule Bologa, atât pe cazul BMW, cât şi pe cazul Blue Air”, a spus Cătălin Drulă.

Şeful Poliţiei Române, Benone Matei, a declarat luni că procedura de achiziţie a autospecialelor BMW pentru dotarea IGPR a fost supravegheată de Agenţia Naţională de Achiziţii Publice.

Vă recomandăm analiza lui Emilian Isailă: Parfum de corupţie pentru 600 de BMW-uri. Manualul poliţistului care desfiinţează justificările MAI

The post USR a sesizat 5 instituţii în cazul Blue Air şi îi cere şefului DNA să intre pe firul BMW-urilor cu dedicaţie appeared first on spotmedia.ro.

 
Facebook WhatsApp Messenger
 
 
Continuare pe Spotmedia » Articole Spotmedia »
 
Sesizat Instituţii şefului BMW-urilor Dedicaţie