Printr-o hotărâre de guvern, a fost aprobată deschiderea punctului internaţional de trecere a frontierei de stat Giurgiu (România) – Ruse (Republica Bulgaria) II, în regim de bac, în sectorul dintre km fluvial 490,200 pe malul drept al fluviului Dunărea și km fluvial 489,500 (Ostrovul Mocănaşul), pentru transportul de vehicule cu motor şi pasageri cu bacul.
Conform actului normativ, ărogramul de lucru al punctului internaţional de trecere a frontierei de stat este permanent, de la ora 00.00 la ora 24.00.
Prin punctul de trecere a frontierei de stat, traficul este limitat la autovehicule cu masa totală de până la 40 tone și se dă în folosinţă după îndeplinirea de către administrator a tuturor obligațiilor prevăzute de lege pentru desfășurarea activității specifice, respectiv după realizarea infrastructurii, asigurarea personalului și a utilităţilor necesare în vederea desfăşurării în bune condiţii a controlului de frontieră, în conformitate cu normele și standardele în vigoare.
Noul punct internaţional de trecere a frontierei va funcţiona în spaţii care corespund cerinţelor de desfăşurare a activităţii de control în concordanță cu reglementările în vigoare.
Costurile cu utilităţile aferente se achită de către administratorul imobilului şi se recuperează de la fiecare instituţie în parte, pe bază de protocol, în condiţiile legii. Posturile necesare efectuării controlului la frontiera de stat vor fi asigurate prin suplimentarea numărului de posturi aprobat Poliţiei de Frontieră Române, din numărul total de posturi aprobat Ministerului Afacerilor Interne.
Posturile pe care sunt numiți funcționarii care exercită controlul specific al Agenției Naționale de Administrare Fiscală se încadrează în numărul total de posturi aferent funcționării Direcției generale antifraudă fiscală, iar posturile necesare efectuării controlului specific de către Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere – S.A. vor fi asigurate din numărul total de posturi aprobat pentru această companie.
Cheltuielile de personal, pentru dotări şi alte amenajări specifice se suportă de fiecare ordonator de credite pentru instituţiile care desfăşoară activităţi în punctul de trecere a frontierei, respectiv din bugetul de venituri și cheltuieli al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere – S.A. pentru cheltuielile ce cad în sarcina acesteia, în funcție de natura acestora, de la bugetul de stat și din venituri proprii pentru dotări și alte amenajări specifice și din venituri proprii pentru cheltuieli de personal.