ITM Teleorman a desăşurat o ACŢIUNE de control vizând modul de respectare a cerinţelor minime de securitate şi sănătate în muncă pentru protecţia lucrătorilor împotriva riscurilor legate de expunerea la agenţi chimici periculoşi la locul de muncă
Substanțele chimice sunt peste tot în viața noastră de zi cu zi și joacă un rol fundamental în majoritatea activităților noastre deoarece ele se regăsesc, în principiu, în toate dispozitivele pe care le folosim pentru a ne asigura bunăstarea, pentru a ne proteja sănătatea și securitatea și pentru a face față noilor provocări prin inovare. În același timp, substanțele chimice cu proprietăți periculoase pot dăuna sănătății umane și mediului. Deși nu toate substanțele chimice periculoase ridică aceleași probleme, anumite substanțe chimice cauzează cancer, afectează sistemele imunitar, respirator, endocrin, reproductiv și cardiovascular, slăbesc reziliența umană și capacitatea de răspuns la vaccinuri și sporesc vulnerabilitatea la boli. Expunerea la aceste substanțe chimice dăunătoare constituie, prin urmare, o amenințare pentru sănătatea umană.
În județul Teleorman, inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Teleorman, desfășoară acţiuni de verificare în trim. IV 2024, la angajatori din toate domeniile de activitate, care deţin sau utilizează agenţi chimici periculoşi la locurile de muncă.
Obiectivele acțiunii:
– Deţinerea de către toţi angajatorii a Fişelor cu date de securitate actualizate pentru toţi agenţii chimici periculoşi prezenţi la locurile de muncă şi punerea acestora la dispoziţia lucrătorilor;
– Asigurarea purtării de către toţi lucrătorii expuşi la agenții chimici periculoşi a echipamentelor individuale de protecţie adecvate;
– Monitorizarea punerii în aplicare a prevederilor legale europene privind asigurarea securităţii şi sănătăţii lucrătorilor expuşi la agenți chimici periculoşi;
– Centralizarea datelor în vederea elaborării rapoartelor naţionale privind punerea în aplicare a directivelor/regulamentelor europene specifice.
Pactul verde european, noua strategie a Uniunii Europene în materie de creștere, a așezat Uniunea Europeană pe calea către o economie durabilă, neutră din punctul de vedere al impactului asupra climei până în 2050. Acesta a stabilit, de asemenea, un obiectiv privind o mai bună protecție a sănătății umane și a mediului, ca parte a unei abordări ambițioase de combatere a poluării din toate sursele și de trecere la un mediu fără substanțe toxice. În acest sens, Comisia Europeană a elaborat “Strategia pentru promovarea sustenabilității în domeniul substanțelor chimice. Către un mediu fără substanțe toxice”, conform căreia Intensificarea investițiilor și sporirea capacității inovatoare a industriei chimice de a furniza substanțe chimice sigure și sustenabile vor fi esențiale pentru oferirea de noi soluții și pentru sprijinirea tranziției verzi și a tranziției digitale ale economiei și societății noastre.
Pe parcursul anilor 2016 – 2020, Inspecţia Muncii a derulat în fiecare an acţiuni de informare și control pentru verificarea modului în care sunt respectate cerințele minime de securitate și sănătate în muncă privind utilizarea substanțelor chimice periculoase la locurile de muncă.
Având în vedere importanţa acordată la nivel european protecţiei lucrătorilor împotriva riscurilor legate de expunerea la agenţi chimici periculoşi la locurile de muncă şi necesitatea elaborării rapoartelor naţionale privind punerea în aplicare a directivelor/regulamentelor europene specifice, a fost inclusă în Programul cadru de acţiuni al Inspecţiei Muncii pentru anul 2024 prezenta Acţiune de control vizând modul de respectare a cerinţelor minime de securitate şi sănătate în muncă pentru protecţia lucrătorilor împotriva riscurilor legate de expunerea la agenţi chimici periculoşi la locul de muncă.